h1

Sell out. But (not) sold out.

Mei 18, 2009

Wah. Tajuk bukan main PPSMI.

Info tentang Sell out.

Hampir satu dunia sudah tengok. Tak truly Malaysian lah kalau tidak tengok. Filem ini penuh dengan ciriciri Malaysianya. Hampirlah. Aku kira boleh jadi dokumentasi rakaman budaya untuk kajian makhluk asing yang buat crop circle 10 tahun lagi. Secara subteks tentang politik, sosial, dan pemikiran (?) rakyat Malaysia.

Ini minggu terakhir rasanya. Jadi kalau berkesempatan, tontonlah. Ataupun tunggu saja di Astro nanti.😛 Lagipun pengarah dan pelakonnya kalian tak kenal kan?

Tapi secara peribadi bagi aku filem ini sinis dan penuh satira. Ketawa dalam panggung pun mahu kontrol sebab orang tak ramai, jadi kalau gelak kuatkuat, nampak sangat lah.  Yang paling menarik, tentang babak karaoke. Oh ya budaya orang Malaysia kan suka berkaraoke. Tapi babak karaoke ini bukan babak orang melakukan babak karaoke, tapi klip video karaoke itu sendiri. Dan lagu-lagu dalam filem ini juga sing-a-long. (mana mahu cari track nya eh?)

Dan dialognya memang genius. Perbualan manglish seharihari. Funny, seriously. Filem ini tak terlalu mencuba dan tak juga terlalu kurang rencahnya. Menarik lah untuk ditonton dan dihadam.

Tapi cukup sekadar di panggung wayang.

Hari ini sudah tiada kesan emosi.

7 komentar

  1. minggu terakhir. oh damn.


  2. Tak pernah dengar pun tajuk tu…


  3. Budaya Karaoke lebih kuat di Korea Selatan.


  4. Saya tgk free. weiikk! :-p


  5. shahril. ada 6 hari lagi.

    nizam. kurang promo kan cerita ini?

    vovin. oh iya? bukan jepun?


  6. aku suka ceritanya yang tidak berat…
    cuma aku syak ianya satu propaganda besar mereka kepada yang mengecilkan pemikiran kita…
    sedikit terganggu dengan beberapa mesej didalam cerita ini…


  7. Pergh,
    aku cemburu,
    Walaupun kerja di panggung wayang,
    tidak sempat menyempat melihat cerita ini.

    “Money, why do u like rich people”

    dan aku tau cerita dia sungguh sungguh,
    sentimental mungkin?



Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: